Home.
Laatste Nieuws.
Historie DOB.
Feiten en weetjes.
Bestuur.
Dit zijn we.
Activiteiten.
Uitslagen.
Foto's.
Ledenlink.
Verjaardagen.
Spelregels.
Werptechnieken.
Woordenlijst.
NJBB.
Contact.
Archief.
Galerie.

10’s webstudio

Welkom op de site van D.O.B. D.O.O.B.

 

 

Historie DOB

De geschiedenis van jeu de boules is al honderden jaren oud.

Het spel werd in de oudheid gespeeld door o.a. Grieken en Romeinen op een andere manier als die we nu kennen.

Destijds heette dat: La Lonque of Bocce.

Het ging er in het begin vooral om de stalen ballen op lange afstand te gooien. Hierbij werd gegooid vanuit  een bewegende positie, met een aanloop dus,  om de ballen zover mogelijk te plaatsen.

 

 

 

 

 

In Europa was Frankrijk het belangrijkste land  waar jeu de boules gespeeld werd.

Ook werd destijds in Frankrijk vanuit een bewegende positie gegooid.

Het verhaal wil dat een voormalige kampioen van de jeu de boulessport, Jules-le-Noir,  begin 1900 te kampen kreeg met lichamelijke beperkingen. Hierdoor kon hij zijn geliefde sport niet meer uitoefenen. Zittend op een stoel ging hij de boules vlak voor zich uit gooien. Hij voegde er een doel bij, het but.  Samen met een vriend ontwikkelde hij de spelregels en La Petanque was geboren,  zo rond 1910.

Het woord Petanque is afgeleid van het Franse ,,Pieds-tanques’’ dat betekent voeten naast elkaar gebonden. Het is daarom dat de voeten van de speler tijdens de worp naast elkaar in een cirkel op de grond staan.

Jules-le-Noir woonde in de buurt van  Marseille en nog altijd is deze omgeving het Mekka van de jeu de boules sport. Ook de oude manier van boulen ,,La Lonque’’ is nog steeds een officiële spelvorm van jeu de boules, echter op veel kleinere schaal. Tegenwoordig wordt Petanque overal in Frankrijk als gezelschapspel gespeeld. Op dorpspleintjes en waar maar een stuk zachte grond te vinden is, met een glas wijn of pastis.

Wie in Frankrijk op vakantie is geweest heeft dat beslist wel eens gezien.

 

 

 

 

Petanque vereniging ‘’De Oudenbossche Boulers’’ te Oudenbosch is opgericht in 1986 onder de bezielende leiding van Jan Keulers, die helaas veel te vroeg is overleden.  De vereniging bestond uit leden vanuit de directe omgeving van Jan. Jan maakte zoveel mogelijk mensen enthousiast voor zijn ”club’’

Tijdens een cursus van voetbalscheidsrechters op het VES terrein waar ook Jan aanwezig was, heeft hij een flink aantal leden voor DOB kunnen werven. Een goede start.

Op dat moment hadden de D.O.B. leden geen beschikking over binnenbanen en kantine, faciliteiten zoals we die nu kennen. Het oude kalkhok van voetbalclub VES deed dienst als kantine en als men naar het toilet moest maakte de DOB leden gebruik van de toiletten bij de kleedkamers van VES.

VES was gevestigd op hetzelfde terrein aan de Pagnevaartweg te Oudenbosch.

 

Het gebeurde vaak dat DOB leden met de koelbox naar het speelveld gingen en daar de gehele dag bezig waren met de jeu de boules  sport. Er was toen geen sprake van de NJBB, dus men was  zoals dat nu zo mooi heet een “zwarte vereniging”.

Een 1994 werd de vereniging in de mogelijkheid gesteld de oude kantine van VES te kopen en met man en macht ging men aan de slag om datgene te creëren wat we nu hebben, een gezellige kantine met bar en 4 binnenbanen zodat er in de winter doorgespeeld kan worden. Men had destijds 40 leden en iedereen heeft zijn steentje bijgedragen.

Op 20 april 1996 is het nieuwe boulodrôme van DOB officiëel door de wethouder van sportzaken geopend.

D.O.B. is een Petanque vereniging die lid is van de NJBB en volop meedraait  in het circuit van toernooien.

 

In 2006 is met vrijwilligers het totale dak van de kantine vernieuwd, wat sterk verouderd was en op diverse plaatsen lekte.

In 2008 is de zuidelijke raamgevel geheel vernieuwd ook met medewerking van vrijwilligers onder leiding van een vakman uit eigen gelederen.

 

2011 is het jaar waarin D.O.B. 25 jaar bestaat !!!

 

De vereniging “ De Oudenbossche Boulers “ bestaat nog steeds uit een aantal fanatieke boulers en deze  doen er alles aan hun club levendig en gezellig te houden.